Zo voorkom je verzuim op de werkvloer

In de huidige tijd is er een groeiende trend van verzuim door ziekte. Organisaties worstelen steeds meer met het invullen van hun bezettingsbehoeften. Statistieken van de Arbo Unie tonen aan dat het aantal verzuimdagen als gevolg van ziekte in 2022 met maar liefst 30% is gestegen ten opzichte van de periode vóór de pandemie.

Het is daarom van cruciaal belang om voldoende aandacht te besteden aan de vitaliteit van je medewerkers. In dit artikel delen we waardevolle tips waarmee je de hoeveelheid verzuim zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Geef medewerkers nog altijd de mogelijkheid om thuis te werken

Tegenwoordig is het nog steeds not done om op het werk te verschijnen wanneer je last hebt van een verkoudheid. Door medewerkers de optie te bieden om ook vanuit huis te werken, hoeven ze zich bij lichte symptomen niet ziek te melden. Ze kunnen dan eenvoudig vanuit huis blijven werken. Het is echter belangrijk om te zorgen voor een thuiswerkbudget, zodat medewerkers dit kunnen besteden aan een goede bureaustoel en een ergonomisch beeldscherm.

Bescherm de mentale gezondheid van medewerkers

Hoewel thuiswerken voordelen biedt, is het van essentieel belang om het welzijn van je medewerkers in de gaten te houden. Psychisch verzuim komt namelijk vaker voor bij thuiswerken. Ga daarom regelmatig in gesprek met je medewerkers om te achterhalen hoe je hen het beste kunt ondersteunen. Door signalen van psychisch verzuim te herkennen, kun je proactief optreden. Zorg er ook voor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de vertrouwenspersoon binnen de organisatie, zodat ze weten bij wie ze terecht kunnen als dat nodig is.

Zorg voor leermateriaal over vitaliteit

Iedere medewerker heeft zijn eigen behoeften als het gaat om vitaliteit. Sommigen geven de voorkeur aan eenvoudige rek- en strekoefeningen tijdens het werk, terwijl anderen liever starten met een actief sportprogramma. Er zijn ook medewerkers die baat hebben bij middelen voor hun geestelijke gezondheid.

Medewerkers die willen werken aan hun vitaliteit kunnen terecht op ons online leerplatform. Hier vinden zij online trainingen die ze nodig hebben. Denk aan trainingen over voeding, sporten, stress, slapen, et cetera.

Creëer een gezonde werkomgeving

Geef het goede voorbeeld door de werkvloer op een gezonde manier in te richten. Zorg ervoor dat de werkomgeving aangenaam is, met voldoende frisse lucht en ergonomische werkplekken. Sommige medewerkers werken graag in een open kantoorruimte, maar het is tevens essentieel om aparte werkplekken beschikbaar te stellen voor degenen die dit minder prettig vinden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat planten op kantoor bijdragen aan een positieve gemoedstoestand.

Wil jij ziekteverzuim voorkomen met behulp van online trainingen?

Zorg ervoor dat medewerkers vitaal blijven door het delen van de juiste kennis en oefeningen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van de online trainingen van SkillsTown. Dankzij het uitgebreide aanbod aan online trainingen kunnen alle medewerkers zich richten op wat voor hen belangrijk is.

Liever direct contact?

Pieter of een van zijn collega’s helpt je graag!

Per telefoon: +32 15 79 16 65
Per e-mail: info@skillstown.com

Ben jij voorbereid op de AI-revolutie?

Zorg dat je toekomstbestendig blijft met onze online AI & ChatGPT Academy. Leer hoe je AI inzet om te groeien, zodat je niet achter raakt op je concurrentie.
.

Laten we het hebben over hoe ons cMBA-programma jouw organisatie helpt om maximale resultaten te behalen met een minimale investering!

Laat je gegevens achter via het formulier en Caroline of een van haar collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.