Zo lanceer je succesvol een online academie

Het lanceren van een online academie is een grote uitdaging. Hoe breng je de academie onder de aandacht en hoe zorg je ervoor dat medewerkers in de leermodus komen? Lisan van der Lee, manager implementatie bij SkillsTown, is expert op dit gebied en ondersteunt jouw organisatie hierbij. Dankzij haar ervaring met allerlei implementatietrajecten deelt zij haar tips voor het succesvol lanceren van een online academie.

Zoek ondersteuning bij de juiste personen 

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken welke personen je om je heen gaat verzamelen om de academie tot een succes te maken. Betrek deze personen al in een vroeg stadium bij jouw plannen. Lisan: “Om je online academie tot een succes te maken, heb je de juiste mensen om je heen nodig. Dit zijn zowel mensen die jou kunnen ondersteunen in je project als de ambassadeurs binnen de organisatie. Zij kunnen invloed uitoefenen op de medewerkers en ze motiveren.”

Stel meetbare doelstellingen op

Wanneer weet je of je online leerplatform succesvol is? Om dit te kunnen beoordelen, moet je eerst de succesfactoren vaststellen. Lisan vertelt: “Het leren zelf moet een middel zijn om de prestaties van je organisatie te verhogen. Jouw doelstellingen moeten dus gekoppeld zijn aan de prestatieresultaten. Wil ik hogere verkoopcijfers? Of wil ik een aantrekkelijke werkgever zijn en ervoor zorgen dat minder mensen de organisatie verlaten? Maak de doelstellingen zo concreet mogelijk; op deze manier geef je richting aan je online academie en heb je een duidelijke stip op de horizon.”

Stel het juiste aanbod beschikbaar

Lisan: “Wanneer je de doelstellingen hebt geformuleerd, kun je gaan kiezen welke leercontent je beschikbaar wilt stellen binnen je online academie. Wil je meer focus op gezondheid? Dan kan je extra gezondheidstrainingen aanbieden met het Gezond & Fit pakket. Wil je trainingen specifiek voor jouw branche? Ook dat is mogelijk!” Hiernaast kun je de online academie gebruiken als kennisbank voor alle nodige informatie over jouw organisatie. Je kan namelijk eenvoudig eigen content aanmaken met onze authoring tool:

Betrek leidinggevenden bij de online academie

Lisan: “Als leidinggevende mag je verwachtingen van je medewerkers hebben op het gebied van leren en ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat leidinggevenden intensief betrokken worden bij de online academie. Zij moeten een duidelijke visie hebben op de individuele leerdoelen van hun medewerkers en deze eventueel kunnen bijsturen.”

Het moment van de lancering

De lancering van de online academie kun je beschouwen als een productlancering. Lisan vertelt: “Het is belangrijk dat je op zoveel mogelijk manieren aandacht aan de lancering schenkt. Maak bijvoorbeeld een teaservideo, publiceer een interview of deel een flyer uit. Welke communicatiekanalen heb je ter beschikking binnen je organisatie en hoe kun je deze inzetten? Daarnaast kun je een feestelijk momentum creëren waarbij je al je medewerkers vertelt dat ze de mogelijkheid krijgen om aan hun ontwikkeling te werken. Hierbij kunnen workshops gegeven worden of kan er gebrainstormd worden over persoonlijke leerdoelen.”

TIP: Blijf ook na de lancering regelmatig communiceren over de academie. Zo zorg je dat medewerkers nieuwsgierig blijven en hun ontwikkeling voorop blijven stellen. Lees hier hoe je zorgt voor blijvende aandacht voor je online academie.

What's next?

Wil je zelf een succesvolle online academie lanceren met behulp van SkillsTown? Wij kunnen je tijdens dit gehele traject voorzien van het juiste advies en ondersteuning. In een vrijblijvende online demonstratie laten we graag zien welke mogelijkheden er binnen jouw organisatie zijn voor het online delen van kennis.

Liever direct contact?

Pieter of een van zijn collega’s helpt je graag!

Per telefoon: +32 15 79 16 65
Per e-mail: info@skillstown.com

Laten we het hebben over hoe ons cMBE-programma jouw organisatie helpt om maximale resultaten te behalen met een minimale investering!

Laat je gegevens achter via het formulier en Caroline of een van haar collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.