Hoe blijf je gemotiveerd om jezelf te ontwikkelen?

Wil jij aan de slag gaan met je persoonlijke ontwikkeling? Goed bezig! Maar het is natuurlijk belangrijk om je leermotivatie op lange termijn te behouden. Als je weet hoe je dit kunt doen, kun je je hele leven lang blijven groeien! Hoe kun je ervoor zorgen dat je blijvend gemotiveerd blijft? In dit artikel geven we je verschillende tips om hieraan te werken.

Ontdek je passie

Een belangrijke sleutel tot leermotivatie is om je te verdiepen in onderwerpen die aansluiten bij je interesses. Stel een leerplan op dat jouw passie weerspiegelt. Hoewel er misschien delen van het leertraject zijn die minder interessant zijn, helpt het visualiseren van het uiteindelijke doel om gemotiveerd te blijven. Hang bijvoorbeeld post-it notities bij je bureau of stel een bureaubladachtergrond in die je herinnert aan je passie en de reden waarom je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Dagelijks bewust of onbewust hiermee geconfronteerd worden, zal je leermotivatie verhogen.

Deel je doelen

Wanneer je een idee hebt van de trainingen die je wilt volgen, maak je een planning met haalbare leerdoelen op korte termijn. Zonder deze doelen kun je het gevoel hebben dat je geen vooruitgang boekt, wat je motivatie kan doen afzwakken. Deel je planning en doelen dan met je omgeving. Hoewel leren een individuele activiteit is, kan het delen van je doelen met bijvoorbeeld je manager, partner of beste vriend(in) je leermotivatie vergroten. Zo heb je iemand aan wie je verantwoording kunt afleggen en die je kan aanmoedigen wanneer nodig.

Houd je aan afspraken

Door jezelf aan je afspraken te houden, bouw je vertrouwen in jezelf op, wat essentieel is in een leertraject. Als je hebt afgesproken om wekelijks aan jezelf te werken, zorg er dan voor dat je dat ook daadwerkelijk doet. Dit kan lastig zijn, vooral in een drukke werkweek, maar het is belangrijk om tijd te reserveren voor je persoonlijke ontwikkeling. Jouw groei is immers belangrijk genoeg om andere zaken even opzij te zetten. Kies het moment dat het beste bij jou past, maar vermijd bijvoorbeeld vrijdagmiddagen als je al met je hoofd in het weekend zit.

Wees lief tegen jezelf

Onthoud dat alles niet altijd perfect kan verlopen. Als je merkt dat je het op sommige dagen moeilijk vindt om te beginnen en je leermotivatie afneemt, geef jezelf dan geen verwijten. Dit maakt het alleen maar erger en put je uit. Erken dat je het lastig hebt en herinner jezelf eraan dat je hard werkt om jezelf te verbeteren. Pas je afspraak aan, zodat deze beter bij je past.

Een andere manier om lief tegen jezelf te zijn, is door kleine successen te vieren. Heb je een online training afgerond of ben je trots op je prestaties van die dag? Trakteer jezelf dan op je favoriete snack, maak een wandeling langs de ijscoboer of koop een bos bloemen voor jezelf. Het vieren van je successen zorgt ervoor dat je in een positieve stemming blijft om door te gaan met je ontwikkeling!

Boost de leermotivatie van je medewerkers

Wil jij jouw medewerkers helpen met hun leermotivatie? Met het online leerplatform van SkillsTown kun je jouw medewerkers onbeperkt online trainingen aanbieden die ze waar en wanneer ze maar willen kunnen volgen. Zo kunnen zij hun doelen behalen. Wij laten je graag de mogelijkheden van het leerplatform zien in een vrijblijvend gesprek.

Liever direct contact?

Pieter of een van zijn collega’s helpt je graag!

Per telefoon: +32 15 79 16 65
Per e-mail: info@skillstown.com

Laten we het hebben over hoe ons cMBE-programma jouw organisatie helpt om maximale resultaten te behalen met een minimale investering!

Laat je gegevens achter via het formulier en Caroline of een van haar collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.