Hoe kun je het potentieel van je werknemers optimaal benutten?

Dit is een complexe uitdaging die velen intensief bezighoudt. Het verwerven van de status van een gewaardeerde werkgever in de ogen van je personeel is geen eenvoudige opdracht. De behoeften van werknemers maken deze taak des te uitdagender. Ze krijgen namelijk steeds hogere verwachtingen van hun werkgevers. Ze willen goede ondersteuning, om hun eigen potentieel te maximaliseren.

Maar hoe geef je deze ondersteuning op de meest effectieve wijze? En welke concrete stappen kunnen genomen worden om daadwerkelijk een verschil te maken? In dit artikel bieden we enkele leidraden.

Het uiten van erkenning

Er is nooit iets mis met het tonen van waardering. Het positieve effect hiervan blijft lang hangen bij werknemers en verhoogt hun motivatie. Het laat hen zien dat hun inspanningen niet onopgemerkt blijven. Het is dus belangrijk om zowel kleine als grote prestaties van je team regelmatig te vieren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld traktaties bij succes, gezamenlijke momenten of zelfs bonussen te bieden. Vergeet ook niet dat waardering getoond kan worden door het geven van oprechte complimenten.

Het creëren van een open houding

Zorg voor regelmatig persoonlijk contact met je medewerkers, niet enkel gericht op werkgerelateerde zaken, maar ook op een meer persoonlijk niveau. Door laagdrempelige communicatie te stimuleren, vergroot je de kans dat medewerkers naar je toe stappen. Dit is cruciaal, aangezien dit de weg vrijmaakt om de ware behoeften van je team te begrijpen. Werknemers moeten zich op hun gemak voelen om wensen en kwesties zoals werkdruk aan te kaarten. Hierdoor kun je een werkomgeving creëren waarin ze gedijen.

Faciliteren van groeimogelijkheden

Onderzoek onthult dat maar liefst 94% van de werknemers wil werken voor een organisatie die investeert in hun ontwikkeling. Het is daarom essentieel om dergelijke kansen te bieden, zodat ze aan zichzelf kunnen werken. Dit kan onder andere gedaan worden door ze toegang te verlenen tot een online leerplatform. Via het SkillsTown online leerplatform kunnen medewerkers kiezen uit meer dan 500 verschillende trainingen. Je kunt zelfs gepersonaliseerde trainingen aan het platform toevoegen. Zo ben je er zeker van dat iedere werknemer vindt wat bij hen past.

Behandelen van medewerkers als professionals

Het is van belang dat je werknemers het vertrouwen geeft dat ze zelf hun potentieel kunnen realiseren. Het overmatig beheren van hun taken wordt steeds minder op prijs gesteld. Werknemers verlangen ernaar als professionals behandeld te worden. Vermijd dus micromanagement en geef ruimte aan hun verantwoordelijkheid. Als je de eerder genoemde open communicatiecultuur cultiveert, zullen ze vanzelf toenadering zoeken wanneer jouw betrokkenheid van waarde kan zijn.

Het optimale uit je medewerkers halen?

Het is van wezenlijk belang om de eerder besproken stappen te ondernemen. Houd er rekening mee dat er momenteel een intense concurrentie heerst op de arbeidsmarkt tussen verschillende werkgevers. Bied je nog geen ontwikkelingskansen aan je personeel? Dan kun je bij ons terecht! Wij staan klaar om je te ondersteunen bij de oprichting van een persoonlijk online leerplatform voor jouw organisatie, met een breed scala aan online cursussen.

Liever direct contact?

Pieter of een van zijn collega’s helpt je graag!

Per telefoon: +32 15 79 16 65
Per e-mail: info@skillstown.com

Laten we het hebben over hoe ons cMBE-programma jouw organisatie helpt om maximale resultaten te behalen met een minimale investering!

Laat je gegevens achter via het formulier en Caroline of een van haar collega’s neemt zo snel mogelijk contact met je op.